Националната опера и балет в София представя  коледни спектакли за

...
Националната опера и балет в София представя  коледни спектакли за
Коментари Харесай

Софийската опера представя коледни спектакли по прочута приказка

Националната опера и балет в София представя  коледни спектакли за деца и родители по фамозната приказка " Амал и нощните гости ". 

Постановката по музика на Джан Карло Меноти е вълнуващата коледна история, сложена за първи път в България в Музикалния спектакъл от режисьора Пламен Карталов през 1992 година Акад. Карталов през днешния ден е шеф на Софийската опера и балет.

В Софийската опера в този момент " Амал и нощните гости "  е с режисьор Юлия Кръстева.  

" Творбата се базира на библейската алегория за поклонението на влъхвите, които, на път към новородения Исус със своите блага, попадат в бедната къща на Амал и майка му. Малкото недъгаво момче оздравява откакто с подготвеност подарява единственото, което има – своята патерица. Оттук то последва влъхвите като жив образец за чудесата на Младенеца, почнали още с неговото раждане. Идеята на тази опера е за възпитанието на децата в нематериалност. Либретото е на самия композитор Джан Карло Меноти ", споделя Юлия Кръстева.

" Амал и нощните гости "  е една от най-популярните детски опери по света през днешния ден. Тя е характерен образец за това по какъв начин нещо, което е трябвало да се случи, става факт. Когато през 40-те години на предишния век от радио-телевизионния колос NBC в Съединени американски щати насочат покана към Джан Карло Меноти да напише заглавието, в началото той не демонстрира необикновен интерес. Така концепцията " отлежава "  няколко години, до момента в който световноизвестният композитор попада в музея " Метрополитън "  на картината " Поклонението на влъхвите "  на фамозния ренесансов нидерландски художник Йеронимус Бош, която го сграбчва и го кара да се заеме с написването на творбата.

Тя е основана за лъчение на телевизионния екран, само че както създателят признава след това, в действителност той я мисли и написа като зрелище за сцена. Вълнуващата коледна алегория за добротата и за желанието да бъдеш великодушен, даже когато това не е във опциите ти, превзема публиката от първата си поява на екран, на 24 декември 1951 година Меноти я приключва безусловно в последния миг преди телевизионното лъчение и подготовките текат преди творбата да е напълно подготвена.  

Сантименталната история и приятната и лесна за осъществяване даже от дилетанти музика трансформират " Амал и нощните гости "  в традиционнен предколеден детайл в програмата на телевизионния колос NBC в продължение на цели 13 години и в желана театрална детска акомодация. Тя е и едно от най-изпълняваните оперни заглавия през 20-ти век. Само до 1978 година е изиграна пред аудитория в Съединени американски щати в 587 представления.

Коледните спектакли на " Амал и нощните гости "  са на 22, 23 и 26 декември в Софийската опера.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР